ZIOŁA

Zioła nie wyleczą z alergii, ale zawsze obniżą jej działanie.

Poniżej moje mieszanki ziołowe, które pomagają mi na co dzień w obniżeniu poziomu glutenu i laktozy w organizmie.

Królową ziół, która obniża poziom alergii w moim organizmie jest pokrzywa.


Herbatę z pokrzywy piję dwa razy dziennie po jednej szklance. Po roku picia regularnie herbaty z pokrzywy zauważyłam pozytywne zmiany w organizmie - lepiej reaguje on na mikro ślady glutenu.



Moja ulubiona herbata na alergie Dary Natury. Herbatę tą mam zawsze przy sobie. Jeśli wiem, że zjadłam gluten, kóry ukrył się w jakimś produkcie ta herbata pomaga mi szybko wrócić do formy.




Herbata z mięty i lukrecji. Lukrecja podobnie, jak pokrzywa obniża poziom alergenu w organizmie. 
Lukrecji nie mogą jednak pić osoby z problemami z ciśnieniem. 




Herbata z rumianku. Rumianek działa przeciwalergicznie.
Napar z rumianku przyrządza się w następujący sposób: 1 łyżkę kwiatu rumianku zalewa się wrzątkiem (1 szklanka - 250ml). Trzyma pod przykryciem przez 15 minut. Napar pije się trzy razy dziennie po 1/4 szklanki.




Literatura:
1.W.Olechowicz - Stępień, E.Lamer - Zarawska, Rośliny lecznicze u dzieci, Warszawa 1989.
2. A. Taraszewska, M.Jarosz, Zioła a alergia pokarmowa, Warszawa 2006.
3. J. Górnicka, Leki z ogrodu, Warszawa 2012.